Geschiedenis

 

BEURS_STEMPELLOGO_376_A4
Kringloopbedrijf De Beurs kent een rijke geschiedenis. Kringloopbedrijf De Beurs is opgericht in 1982 door een viertal enthousiaste milieubewuste mensen. Leuk om te weten is dat de oprichting van De Beurs samenviel met het ontstaan van het fenomeen Kringloopwinkel in Nederland. De eerste winkel van Kringloopbedrijf De Beurs werd geopend op 9 maart 1982 aan de Hyacintstraat 28 te Oldenzaal, op 20 maart begon de verkoop van 2e hands goederen. In die tijd ging alles dat mensen over hadden de vuilnisauto in en werd vernietigd, hergebruik was iets dat nauwelijks bekend was. Naast de milieudoelstelling was De Beurs vanaf het begin een organisatie die veel werkte met vrijwilligers, in 1985 werkten in Oldenzaal al ongeveer 40 vrijwilligers. In 1985 werd ook de eerste vrachtwagen aangeschaft, deze werd door de zes WOOLDT gemeenten gefinancierd, (Weerselo, Ootmarsum, Oldenzaal, Losser, Denekamp en Tubbergen). Daar werd de basis voor de nu langlopende relatie met deze gemeenten gelegd.

In verband met het onverwacht grote succes van de winkel en de vele goederen die binnengebracht werden was het pand al snel te klein. Daarom werd er op 9 maart 1985 verhuisd. Een andere locatie was snel gevonden, en wel in dezelfde straat maar nu op nummer 82.
In 1990 werd de werkplaats aan de Hyacintstraat, in verband met ruimtegebrek, verhuisd naar de Ainsworthstraat. In 1992 verhuisde om die zelfde reden ook de sorteer afdeling richting de Ainsworthstraat.

Na een verblijf van dertien jaar aan de Hyacinthstraat verhuisde Kringloopbedrijf De Beurs in 1998 naar het pand op de hoek van de Lyceumstraat/ Spoorstraat.

In samenwerking met de gemeente Oldenzaal zijn beide locaties in 2006 samengevoegd  aan de Lübeckstraat 32 op het industrieterrein Het Hazewinkel naast het afvalbrengpunt van de gemeente. Waar kringloopbedrijf De Beurs zich nu nog steeds bevindt.

Ook in andere delen van Twente breidde De Beurs zich uit. In 1994 werd in Tubbergen aan de Molenstraat 4-8 een nieuwe vestiging van kringloopbedrijf De Beurs geopend. In 2002 is kringloopwinkel verhuisd naar de Molenstraat 28 en in 2009 naar de Oldenzaalseweg 8. In 2016 is de winkel wederom verhuisd naar het centrum van Tubbergen aan de Grotestraat 62. De inbreng is nu gevestigd aan de Galvanistraat 4 te Tubbergen.

In 2001 werd aan de Gronausestraat 9a in Losser een ook nieuwe winkel geopend. De winkel is gevestigd in een klein gebouwtje van een voormalige drukkerij. Bijzonder feit is dat deze winkel geheel wordt gerund door vrijwilligers.

De vestiging van De Beurs in Denekamp is in 2005 geopend in een voormalige supermarkt. Sinds 2008 is De Beurs gevestigd in een oude confectiefabriek aan de Kloppendijk 52.