Geschiedenis

 

BEURS_STEMPELLOGO_376_A4
 Kringloopbedrijf De Beurs kent een rijke geschiedenis. Kringloopbedrijf De Beurs is opgericht in 1982 door een viertal enthousiaste milieubewuste mensen. Leuk om te weten is dat de oprichting van de Beurs samenviel met het ontstaan van het fenomeen Kringloop winkel in Nederland. De eerste winkel van Kringloopbedrijf De Beurs werd geopend op 9 maart 1982 aan de Hyacintstraat 28 te Oldenzaal, op 20 maart begon de verkoop van 2e hands goederen. In die tijd ging alles dat mensen overhadden de vuilnisauto in en werd vernietigd, hergebruik was iets dat nauwelijks bekend was.Naast de milieudoelstelling was De Beurs vanaf het begin een organisatie die veel werkte met vrijwilligers, in 1985 werkten in Oldenzaal al ongeveer 40 vrijwilligers. In 1985 werd ook de eerste bus aangeschaft, deze werd door de zes WOOLDT gemeenten gefinancierd, (Weerselo, Ootmarsum, Oldenzaal, Losser, Denekamp en Tubbergen). Daar werd de basis voor de nu langlopende relatie met deze gemeenten gelegd.

In verband met het onverwacht grote succes van de winkel en de vele goederen die binnengebracht werden was het pand al snel te klein. Daarom werd er op 9 maart 1985 verhuisd. Een andere locatie was snel gevonden, en wel in dezelfde straat maar nu op nummer 82.
In 1990 werd de werkplaats aan de Hyacintstraat, in verband met ruimte gebrek, verhuisd naar de Ainsworthstraat. In 1992 verhuisde om die zelfde reden ook de sorteer afdeling richting de Ainsworthstraat.

Na een verblijf van dertien jaar aan de Hyacinthstraat verhuisde Kringloopbedrijf De Beurs in 1998 naar het pand op de hoek van de Lyceumstraat/ Spoorstraat.

In samenwerking met de gemeente Oldenzaal zijn beide locaties in 2006 samengevoegd  aan de Lübeckstraat 32 op het industrieterrein Hazewinkel naast het afvalbrengpunt van de gemeente. Waar kringloopbedrijf De Beurs zicht nu nog steeds bevindt.

Ook in andere delen van Twente breidde De Beurs zich uit. In 1994 werd in Tubbergen aan de Molenstraat 4-8 een nieuwe vestiging van kringloopbedrijf De Beurs geopend. In Tubbergen werd door De Beurs ook het afvalbrengpunt beheerd. Herbruikbare spullen konden de inwoners van Tubbergen in een speciale container achterlaten.

In 2002 moest ook in Tubbergen verhuisd worden omdat het pand aan de Molenstraat plaats moest maken voor een woonwijk. De kringloopwinkel in Tubbergen verhuisde naar de Molenstraat 28. In mei 2009 is De Beurs Tubbergen verhuisd naar de Oldenzaalseweg 8 met tevens een inbreng voor herbruikbare spullen.

In 2001 werd aan de Gronause straat  in losser een ook nieuwe winkel geopend. De winkel is gevestigd in een pittoresk gebouwtje van een voormalige drukkerij.
Er was veel werk voor nodig om in het pand een winkel te realiseren.De zwarte drukinkt zat letterlijk tot aan het plafond.  Bijzonder feit is dat deze winkel geheel wordt gerund door vrijwilligers van De Beurs.De eerste vestiging van De Beurs in Denekamp is in 2005 geopend in een voormalige supermarkt.

Sinds 2008 is De Beurs in Denekamp gevestigd in een oude confectiefabriek aan de Kloppendijk 52. In 2012 is er hard gewerkt aan de winkel in Denekamp. Zo is er een groot deel van de tuin open gesteld waar u terecht kunt voor alles wat u maar zoekt op het gebied van tuininrichting.